vertalingen

'De forel'

Seán Ó Faoláin

Op vakantie op het platteland vindt de twaalfjarige Julia een mysterieuze forel, opgesloten in een nauwe holte langs de rand van een donker pad. Ze moet kiezen tussen de hang naar mysterie en de drang tot praktisch handelen. In ‘De forel’ toont de Ierse schrijver Seán Ó Faoláin (1900-1991), volstrekt onbekend in de Lage Landen, zich een meester van het korte verhaal.

 

Lied voor Kathy

Simon and Garfunkel

In het kader van een Van maker tot lezer-project, mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds en onder leiding van Nan Lenders, vertaalde ik Paul Simons onvolprezen meesterwerk ‘Kathy’s Song’. Zodra de coronapandemie het toelaat hopen we met dit project door het land te touren. De zang zal worden verzorgd door Cécile de Morrée; de vertaler zal haar begeleiden op zijn gitaar.

Revolutie in de 21ste eeuw

Chris Harman

In dit boek bespreekt de Britse socialist Chris Harman (1942-2009) de belangrijkste revoluties van de 20ste en begin 21ste eeuw. Harman laat zien dat deze grootschalige sociale conflicten geen toevallige incidenten waren, maar voortkomen uit de structurele tegenstellingen van het kapitalisme. Harman behandelt de lessen die socialisten vandaag de dag uit het verleden moeten trekken.